Öt nap és  tizenegy négyezres csúcs volt  a hátunk mögött, lebotorkáltunk  a végtelen és hasadékokkal teli Gorner gleccseren és szinte beestünk az Alpok Hiltonjába, azaz a Zermatt fölött magasodó 2883 méteren álló Monte Rosa hüttébe.

blog7.jpgHosszú a séta a Gorner gleccseren a Monte Rosa házig, fotó: salamandraphotos.com

Két félmeztelen mászó napozott a teraszon, most jöttek le az Alpok második legmagasabb hegyéről, a Dufourrról. Ledobtam  a bakancsomat, ez kötelező is, aztán a fehérre pácolt fából épült lépcsőházban letántorogtam a bio mellékhelyiségbe. A toalettben lévő sötét színű lötty itt nem  a kétes higiénia jele, az öko-öblítés ugyanis nem ivóvízzel történik.

blog16.jpgA Monte Rosa hütte, fotó: salamandraphotos.com

Ez az ötemeletes napelemekkel körülbástyázott modern hütte négy éve épült, s mivel ide út nem vezet, helikopterrel kellett ideszállítani 200 tonna építőanyagot. A helikopterek 3000 alkalommal szálltak fel. (Azt hiszem a nagy öko szemléletben kiszámolták azt is, hogy mennyi volt a légi járművek káros anyag kibocsájtása. )

Az ezüstösen csillogó kristály alakúra tervezett épület rozsdamentes acél alapokra épült, teljes egészében faszerkezettel és alumínium-lemezekkel burkolták be. Az épületből a teljes Monte Rosa hegyvonulat( Dufour Spitze, Lyskamm, Castor, Pollux és Breithorn) és a Matterhorn is látszik, páratlan panoráma. Az épületet a zürichi egyetem szakemberi tervezték, a legújabb ökológiai technológiai elvek alapján. 

blog5_1.jpgki sem látszik a napelemekből fotó: salamandraphotos.com

Napelemekkel biztosítják a ház ellátásának 90 százalékát. A napelemek  feltöltik az elemeket, s amikor nem süt a nap, ezek adják az energiát. A vizet  a környező gleccserből gyűjtik egy tárolóba, a meleg vizet a konyhába és  a tusolókba szintén a napelemek állítják elő.

A ház a Zermattból induló turisták kedvenc kiránduló helye, akik a  Gornergrat-i vasúttal feljönnek a Gorner-gleccserig majd átkelnek a  gleccseren, a gleccser után egy pár száz méteres séta, via ferratanak nem nevezném, de vannak benne kötelek. A ház árai magasabbak ugyan , mint egy átlagos menedékházban (egy kávé 7 svájci frank), de nem brutálisak. Bár azért azt ne feledjük, Svájcban vagyunk!

Az Alpesi menedékházak 160 éve állnak

Az Alpokban (legalábbis az alpesi nemzetek turistáira) sosem volt igazán jellemző a sátrazós hegymászás, az alpinizmus  több, mint kétszáz éves történetében már a kezdetektől jellemző volt a menedékházak építése. Szinte az egész Alpokot behálózza a menedékházak rendszere. A túrák általában háztól-házig, bivaktól-bivakig tartanak. Csak Olaszországban 159 hegyi ház van, többségük állami kézben. Az első bivakok és házak még kőből és helikopter nélkül, iszonyatos munkával épültek. A legelső ház, azaz kunyhó a Grands Mulets-n(3051 méteren) épült 1853-ban. Valójában egy 2,5 méterszer 4,3 méteres kőviskó volt.

blog17.jpg160 éve épülnek menedékházak az Alpokban

Az idei nyár, illetve inkább ősz építészeti szenzációja volt, a hosszú halogatás után, szeptember 19-én átadott Gouter ház a Mont Blancon 3834 méteren. Építését egy haláleset is beárnyékolta.

blog10.jpgAz ufó-szerű új Gouter ház 3883 méteren, fotó: salamandraphotos.com

Régóta megérett már az idő egy új ház építésének, a Francia Alpesi Klub tulajdonában lévő régi Gouter ház már sok-sok éve szűkös helye volt a Mont Blanc-ra zarándokló évi több ezer mászónak. Csúcsidőben itt naponta 140 hegymászó fordul meg, és igazi tömegnyomor volt már a régi Gouter-ban. 

blog1_1.jpgNaponta 140 hegymászó fordult meg a régi Gouter-házban fotó: salamandraphotos.com

Az új ház, bár több hónapos késéssel készült el a franciák nagy büszkesége lett, filmet és könyvet készítettek az építéséről.

Érthető  a hisztéria, hiszen a Mont Blanc, azaz l'Or Blanc, vagyis fehér arany, Chamonix völgy és az ott élők kenyere 200 éve.  A Gouter ház hasonlóan a Monte Rosa házhoz, szinte teljesen a megújuló energiára épül. Érdekes módon az új házban sem építettek több szobát, 120 turistát fogadnak naponta, holott világos volt, hogy ez kevés.

blog9.jpgAz új Gouter ház tériszonyosoknak nem ajánlott

De  a franciák úgy vélik, bármennyi hely lenne, az is kevés lenne, és nem kívánnak több hegymászót ereszteni a hegyre. Persze aki járt már egy csillagos hajnalon  a Mont Blanc normál útján és látta a fejlámpák kígyózó fényét a Bosses gerincen, az egyetért ezzel. Néha az életveszélyesség határát súrolja a több, mint száz tapasztalatlan mászó a jeges és keskeny gerincen. Nem véletlenül a leghalálosabb hegy a Mont Blanc, itt van arányaiban a legtöbb tapasztalatlan mászó, akik közül bizony többen zuhannak a halálba itt évről-évre. 

blog3_1.jpgTömeg  a Bosses gerincen, fotó: salamandraphotos.com

A helyek ugyan nem, de az árak emelkedtek. Belső forrásunk, azaz a házban dolgozó Baptiste szerint 50 euro körül lesz itt egy éjszaka jövőre. Az árak a régi elavult kunyhóban: 13,5 euro egy éjszaka, bármilyen alpesi tagsággal, anélkül  a duplája, a félpanzió(reggeli, vacsora és szállás) pedig 55 euro volt.

 A modern alpesi építészet híveit is megosztotta a Fréboudze gleccser fölött 2011-ben elhelyezett Gervasutti bivak (a bivak jelen esetben személyzet nélküli szálláshelyet jelent).  A piros mintával díszített avantgarde alakú fehér cső szintén napelemmel szolgáltatja az energiát. 


blog15.jpgA Gervasuttit nem mindenki szereti

A bivakot az egyik legprofibb aosta-i helipilóta helyezte a sziklaszirtre. Ahogyan ezt a svájci dobozt is.

blog18.jpg

A mi szívünk csücske azonban a 2009-ben átadott bivak Legarjih, nem csak azért, mert Szlovéniában található, hanem mert tényleg szép. A Miha Kajzelj tervei alapján épült bivak 2100 méteren áll a Kamnik hegységben. 

blog11.jpgA legszebb bivak a Legarjih, a Kamnikban

A bivak Pelino (2795 méteren) egy piros kis félgömb tervezését a jurták ihlették. Eredetileg egy ugyanilyen félgömb alakú kunyhó állt a helyén kövekből. 

blog14.jpgA jurták világa ihlete már az eredeti kőkunyhót is


A Bruno Ferrario bivak 2177 méteren Lombradiában a Grigna Meridionale csúcsán egy ufóra hasonlít leginkább.

blog8.jpgA Ferrario bivak 2177 méteren

Pici bivak, nagy társaságot ne vigyünk oda. S általában a bivakokkal az  a probléma, hogy mivel szállást nem lehet bennük foglalni, érhet minket olyan meglepetés, hogy csak kívül van hely. Viszont tuti jó helyek villámlás elkerülésére, mert tulajdonképpen egy Faraday-kalitkában szállunk meg. Csak legyen nálunk füldugó!