7 tipp: hogyan síelj le a Valle Blanche-ban? 

A Vallee Blanche-on azaz a Fehér Völgyben lesíelni az álmom volt. Már akkor is, amikor még síelni sem tudtam. Voltaképp ezért tanultam meg síelni. (Ok, nem tanultam meg, de próbálkozom.) A Mont Blanc hegyvonulatának legszebb legsiklása ez.

A legszebb lesiklás az Alpokban

Az Aiguille du Midiről a Montenvers vasútállomásig összesen 2700 métert szintkülönbséget síelünk le. Jobbra Olaszország, balra az Alpok francia része. A látvány elképesztő: a Mont Blanc-nal indul, majd a Tacul, a Maudit, az Aiguille d’Entreve és többi között a Grand Jorasse alatt vezet a “pálya”. 

Ezen a gerincen kell lesétálni fotó: Molnár Anikó

1. A síeléshez egy keskeny gerincen kell lemászni

Nyáron, különösen, ha kevés a hó, az Aiguille du Midi 3800 méteren kezdődő gerincéről lesétálni nem kis mutatvány. Kötél nélkül nem is nagyon ajánlott. Télen azonban más a helyzet: nagyon kemény munkával valóságos sétányt építenek, mert akkora tömeg mozog a hegyen, hogy szinte kizárt lenne, hogy baleset nélkül megússzák a telet. Szóval síléc a hátizsákra, s szépen le lehet sétálni az Alpok legnagyobb játszóterére, ahol több tucat paplanernyőssel kell osztozni a placcon. De ez Chamonix, az extrém sportok európai fővárosa. Innen indul a lesiklás. 

 

2. Érdemes megállni az üvegpadlónál 

Ha ráálsz, alattad hihetetlen mélység tátong. És Chamonix.

az üvegpadló alatt 3000 méteres mélység

3. Tele van nyomokkal, de nem kell vakon követni őket

A Vallee Blanche tele van nyomokkal, de én például nem vagyok extrém síelő és aki hasonlóképpen nem az, ne hagyatkozzon a nyomokra, mert a Vallée Blanche-ban vannak meredek lesíelések. De főképp vannak hasadékok, s miután az idén nyáron gyakorlatilag nem esett hó, ezek nyitva lehetnek. Nem egy extrém síelő és hegyi vezető halt már meg itt úgy, hogy hasadékba esett. 

ilyen gleccser mellett síelsz el fotó: Molnár Anikó

4. Sokan vannak

Ha jó az idő, sokan vannak, de a völgy hatalmas és még annál is nagyobb. Tehát nem úgy kell  elképzelni, mint egy sípályát. Itt eloszlik bármekkora tömeg, s olyan széles a terep, hogy biztosan nem érzed a tömeget. A völgy felénél, a meredek fal alatt érdemes megállni, itt van egy gleccser-letörés, itt vigyázni is kell, de annál izgalmasabb, ahogy a gleccsertornyok között síelsz. 

5. Nem elég, ha a kék pályán le tudsz jönni

A Vallée Blanche meredekebb, mint egy kék pálya, másrészt nem pálya. Itt soha nem jár ratrack, és a meredek részeken inkább egy fekete pályára hasonlít a terep. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy tele van hasadékokkal, amik télen nem látszanak. Vagyis nem technikailag nehéz, hanem tele van olyan veszéllyel, amit egy tapasztalatlan síző nem képes átlátni. És itt nincsenek karók, amik általában a pályák mellett található off piste siklásokat segítik. Vagyis ha esteleg elromlik az idő, akkor nehéz kivergődni. 

A lesiklás itt indul

6. Mennyibe kerül? 

Az Aguille du Midire fel kell menni, ez nagyjából 50 euróba kerül, de ebben az árban benne van a Montenvers-ről induló vonatjegy is,a mi visszahoz Chamonixba, s egy nap annyiszor mész, ahányszor bírsz. Vagyis ha jó korán indulsz és elég gyors vagy, akár két forduló is belefér. 

7. Felszerelés: pályasí vagy off piste? 

Igazából, ha nincs friss hó, nincs szükség a baromi széles lécekre, de azért jobb, ha nem a pályasível indulsz el. Lavinafelszerelésre nincs szükség, ha nincs friss hó, de beülőre a hasadékok és a gerincen való séta miatt mindenképp. 

off piste léccel jobb... beülő kell, lavina cucc hófüggő

8. Kivel? 

Én szerencsés helyzetben voltam, egy helyi hegyi vezető barátommal síeltem le, s a síelők nagy százaléka így teszi. Azt hiszem fejenként 80 euró, s ha egy nagyobb csapat jön össze, lehet, hogy még kevesebb is. Olyannal semmiképp sem indulnék el itt, aki nem ismeri a terepet nagyon jól, a hasadékok miatt. 

A Vallée Blanche nem extrém síelés, de életre szóló élmény. Azoknak is, akik sosem voltak még gleccseren, s azoknak is, akik durvább terepekhez szoktak.